Leteli smo na Lijaku….

Posted: 30 oktobra, 2011 in Uncategorized

Naredil se je dan kot smo si ga vsi želeli..

( bilo nas je kar nekaj :D )     ( slika pove vse )

 

Skorajda ne mine sončen konec tedna, da ne bi Korošci ob pogledu v nebo opazili kakšnega padalca, ki je vzletel na katerem od številnih vrhov, primernih za tovrstne starte. In glede na to, da so športniki, ki jih ni strah višine, iščejo pristen stik z naravo in si želijo adrenalinskih podvigov, združeni v Društvo za prosto letenje Ikar Slovenj Gradec, obstaja precej možnosti, da boste med oblaki zagledali prav katerega med njimi.

Društvo Ikar, ki trenutno šteje 52 članov, med katerimi resda niso vsi aktivni, je pred dnevi zaznamovalo že 20-letnico delovanja. O njihovi zagnanosti najbolj zgovorno priča podatek, da se člani srečujejo zelo pogosto: “Dobivamo se čisto vsak dan, ko je vreme primerno za letenje. Drugače pa si pripravimo piknike ali pa se družimo kako drugače,” pripoveduje Boštjan Poročnik. “Pa tudi na pustnih karnevalih v Kotljah in Mislinji sodelujemo,” doda Marina Globočnik, edina aktivna predstavnica jadralnih padalk na Koroškem.

Kljub temu da je marsikomu prva asociacija ob omembi jadralnega padalstva pristanek na kakšnem drevesu, Jože Gaberšek zagotavlja, da je to zelo varen šport: “Če upoštevaš vremenske razmere in imaš primerno opremo, je možnosti za nesreče zelo malo. Zgodijo se skoraj izključno zaradi človeške napake, ko padalec preceni samega sebe.” Sicer pa se oprema razlikuje glede na to, ali je začetniška, športna ali tekmovalna. Pomembno je tudi dejstvo, da so padala z leti doživela velik napredek, postala boljša, predvsem pa bolj varna. Vsaj toliko kot oprema je pomembna tudi usposobljenost padalca, pri čemer veliko štejejo talent in pridobljene izkušnje. “Od vsakega posameznika je odvisno, koliko časa potrebuje, da je pripravljen za samostojen polet, tu nekega splošnega pravila ni,” o začetnikih pripoveduje Poročnik. Temu pritrdi tudi Gaberšek, ki sodeluje pri šolanju jadralnih padalcev: “Največkrat se začne s poletom v tandemu, da človek vsaj malo pridobi občutek, če je ta šport sploh zanj.”

Globočnikova sicer ugotavlja, da je jadralno padalstvo med športi slabše poznano in večkrat zapostavljeno. Vendar so z intenzivnim delovanjem in šolanjem novih članov v društvu Ikar v zadnjih dveh letih svoje vrste okrepili z več kot 40 novimi člani, zaradi česar so glede prihodnosti lahko optimistični.

Številna področja delovanja

– Padalo prenese približno 300 ur letenja, potem ga je treba zamenjati.

– Najstarejši aktivni član društva šteje 71 let, najmlajši dobrih 20.

(članek je bil objavljen: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010101205583366)

Speedgliding test

Posted: 21 oktobra, 2011 in Uncategorized

Za popestritev v klubu je poskrbel prihod speedgliderja chaaky 16. Katerega je za test posodil Igor(MacPara).

Z njim smo leteli:Matic,Boštjan ter Bojan in bili navdušeni nad “malo zverinico” 😀